HőszigetelésA hő- és hangszigetelő szakember már a házak, épületek tervrajzának készítésekor szerepet kaphat, hiszen számtalan olyan építészeti megoldás van, ami segíti a takarékos energiafelhasználást. Javaslatot tesz az épület, és a nyílászárók szigetelésére, az épület tagolására, árnyékolására, az arányok helyes megválasztására. Az építésvezetővel és a megrendelőkkel történő egyeztetés után kiválasztja a legmegfelelőbb szigetelési eljárást.  Kiszámolja és megrendeli a munkájához szükséges anyagmennyiséget, és gondoskodik annak építési területre való szállításáról. Többféle szigetelési eljárás közül választ, amikor ajánlatot készít. Egyes esetekben a hő- és hangszigetelés javítására egy második falat (köpenyfal) építenek a már meglévő eredeti fal mellé. Máskor hőszigetelő vakolattal vonják be a falakat, vagy előre gyártott hőszigetelő lemezt használnak. Munkájuk során mérik a szigetelésre váró felületeket, méretre vágják, majd pedig ragasztják a szigetelő paneleket.

Épületek utólagos szigetelése során hőtartó nyílászárókat építenek be, különböző árnyékolástechnikai eszközöket alkalmaznak. Az épület talapzatától a tetőig gondoskodnak az épület hő veszteségének (a beszűrődő zaj szintjének) csökkentéséről, különböző szigetelőanyagok használatával.

Ipari berendezések hőveszteségének csökkentése érdekében szigetelőanyaggal vonják be a csöveket, vezetékeket, ha szükséges hő-, vagy zajvédő falat építenek.

Munkájukkal energiatakarékosabbá teszik a lakóházakat és középületeket, javítják az ipari berendezések gazdaságosságát, és védik a berendezések használóit a káros környezeti ártalmaktól.

HőveszteségMegfelelő hőszigetelés nélkül nemcsak a fűtési vagy hűtési kiadások nőnek, de a fokozott hőveszteség korlátozhatja egy épület használhatóságát és negatív hatást gyakorolhat az ott dolgozók, illetve élők egészségére is. Az épületek energetikai teljesítménye több szemponttól is függ, de általánosságban véve elmondható, hogy egy átlagos épület összes hőveszteségének  megoszlása öt fő szempot szerint rendszerezhető: tetőszerkezet, falak, ajtók és ablakok, alap és padlózat, kötőelemek. A nagy hőveszteség pedig jó eséllyel párakicsapódást és nedves belső felületeket eredményez, amelynek hatására penészesedés, gombásodás is kialakulhat.

[INSERT_ELEMENTOR id="1716"]
[INSERT_ELEMENTOR id="1344"]